4 . lokakuuta 2016

Yli puolet polttoaineen hinnasta koostuu erilaisista veroista. Näitä veroja ja veroluonteisia maksuja ovat polttoainevero ja arvonlisävero. Verokarhu on iskenyt käpälänsä onnistuneesti oven väliin mitä tulee polttoaineiden verotukseen.

Polttoainevero on niin sanottu valmistevero. Tämä valmistevero koostuu energiasisältöverosta, hiilidioksidiverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Polttoaineveron määrä on laissa määritely kiinteäksi eikä raakaöljyn hinta siten vaikuta sen määrään ollenkaan. Tästä seuraa, että mikäli raakaöljyn hinta on alhaalla, polttoaineveron prosentuaalinen osuus pumpulla myytävästä polttoaineesta kasvaa. Vastaavasti mikäli raakaöljyn hinta on korkealla, niin polttoaineveron osuus hinnasta on suhteellisesti pienempi.

Kiinteän polttoaineveron lisäksi polttoaineesta kannetaan normaaliin tapaan arvonlisävero. Arvonlisäveron osuus on pumpulla näkyvästä hinnasta n. 19%. Sen euromääräinen arvo riippuu siis raakaöljyn hinnasta ja polttoaineveron määrästä.

Alla oleva kaavio näyttää miten bensan ja dieselin hinta rakentuu tällä hetkellä.

Polttoaineen hintarakenne

Tarkastellaan seuraavaksi tarkemmin bensiinin ja dieselöljyn hintoja erikseen.

Bensa

Lyijyttömän 95 E10 moottoribensiinin veroton hinta on tällä hetkellä alle puoli euroa. Verojen osuus pumpulla näkyvästä hinnasta on lähes 70 %.

95 E10  1,399 €
-Valmisteverot   0,6813 €
-Arvonlisävero   0,2708 €
-Veroton hinta   0,4469 €


Alla olevassa kaaviossa on esitetty 95 E10 bensan hinnan koostumus.

95 E10 bensan hinnan koostomus

Diesel

Dieselöljyn veroton hinta on tällä hetkellä myös alle 50 senttiä. Verojen osuus kuluttajan maksamasta hinnasta on reilu 60 %.

Diesel  1,199 €
-Valmisteverot   0,5061 €
-Arvonlisävero   0,2321 €
-Veroton hinta   0,4608 €


Alla olevassa kaaviossa on havainnollistettu dieselin hinnan koostumus.

Dieselöljyn hinnan koostomus

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan sanoa, että verokarhu voittaa aina, kun kuluttaja tankkaa autonsa. Lokakuun alun 2016 polttoaineen hinnasta valtio ottaa n. 68% 95 E10 bensiinin tapauksessa ja n. 62% dieselin tapauksessa. Jäljelle jäävä noin kolmannes hinnasta koostuu itse raaka-aineen hinnasta ja jakelukatteesta.

Öljyn hinta maailman markkinoilla vaikuttaa siis vain hyvin pieneen osaan polttoaineen hinnasta Suomessa. Kiinteät verot tasaavat pumpuilla myytävän polttoaineen kuluttajahintaa sekä raakaöljyn hinnan noustessa että laskiessa.

Mitä mieltä sinä olet? Verotetaanko polttoainetta ja autoilua Suomessa liikaa?


Seuraava

Polttoaineiden hintaseuranta parani jälleen

Polttoaineiden hintaseurantapalvelu Tankille sai jälleen parannuksia mobiilisovelluksiin. Ensimmäiset käyttäjät saivat uudet sovellukset käyttöönsä jo reilu vii...

12 . lokakuuta 2016

Edellinen

Parannuksia Tankille-sovelluksiin

Polttoaineiden hintaseurantapalvelun kehittäminen on mennyt jälleen askeleen eteenpäin, kun Tankille-palvelun Android ja iOS sovellukset saivat odotettuja lisäy...

13 . syyskuuta 2016

Liity mukaan!

Lataa ilmainen sovellus älypuhelimeesi ja liity sinäkin mukaan kasvavaan joukkoomme. Meitä on jo yli 86 000!