Featured image for the post

9 . tammikuuta 2018

Uusimmalla Tankille-sovelluksella on nyt mahdollista syöttää polttoaineen hintoja puheentunnistuksen avulla. Numeroiden näppäily on siis mahdollista korvata puhumalla numerot ääneen. Tässä artikkelissa kerron miten puheohjaus toimii ja esitän lyhyen video toiminnasta.

Komennot ja toiminta

Toiminnasta ja tuetuista komennoista löytyy lisätietoa ohjesivulta: puheohjaus. Tuolle ohjesivulle päivitetään aina viimeisimmät komennot ja ohjeet käytöstä.

Nauhoitin toiminnasta myös lyhyen videon, jonka voit katsoa alta tai YouTubesta.

Autossa päällä oleva radio, taustamelu tai huono verkkoyhteys voivat vaikeuttaa tunnistusta. Ennen ensimmäistä käyttöä kannatta kokeilla ominaisuutta rauhassa ja tutustua sen toimintaan ilman häiriötekijöitä.

Puheohjaus Android-alustalla

Tankille-sovellus ei itse toteuta puheentunnistusta vaan käyttää siihen Androidin tarjoamia rajapintoja. Android-laitteiden kirjo on hyvin laaja. Käytössä olevia laitteita on useilta kymmeniltä eri valmistajilta ja käytössä olevia Android-käyttöjärjestelmän versiota on lukuisia. Tämän seurauksena puheentunnistuksesta on käytössä hyvin monia toteutuksia. Osa toimii paremmin kuin toiset; osa hyvin huonosti, osa jopa kiitettävästi. Sovellus ei pysty vaikuttamaan tunnistuksen toimivuuteen juuri ollenkaan.

Android-laitteilla puheentunnistus on teoriassa mahdollista suorittaa myös offline-tilassa ilman nettiyhteyden käyttöä, mutta valitettavasti suomi ei ole vielä tuettuna kielenä. Puheentunnistus tehdään siis lähettämällä puheesi Googlen palvelimille, missä tunnistus tehdään. Mikronin käyttöön sovellus tarvitsee erillisen luvan, joka vaaditaan ennen mikrofonin käyttämistä. Ilman lupaasi mikronia ei voida käyttää.

Puheohjaus iOS-alustalla

iOS-laitteilla puheentunnistus toimii yhtenäisesti ja hyvin. Puheentunnistus tunnistaa numerot puheesta hyvin todennäköisesti oikein, pienellä viiveellä tosin.

Myöskään Applen laitteilla ei ole mahdollista käyttää puheentunnistusta offline-tilassa. Puheentunnistuksen toteutustavasta johtuen laite suorittaa tunnistuksen aina Applen palvelimilla. Ilman toimivaa nettiyhteyttä tunnistus ei onnistu. Koska puheesi käy kääntymässä Applen palvelimella tunnistusta tehdessä, kysyy sovellus ensimmäisellä kerralla lupasi siihen. Ilman lupaasi tunnistusta ei voida suorittaa. Lupa tarvitaan erikseen sekä mikrofonin käyttöön, että puheentunnistukseen.

Puheentunnistus on käytettävissä vain iOS 10 -käyttöjärjestelmällä tai uudemmalla.

Hyvä tietää

Tällä hetkellä puheentunnistus tehdään automaattisesti suomen kielellä riippumatta puhelimen kielestä. Tähän on jatkossa tulossa parannusta, joilloin kielen pääsee valitsemaan myös esim. ruotsiksi.

Mikäli olet hyvin tarkka yksityisyydestäsi, kannattaa harkita puheentunnistuksen käyttämistä. Tunnistus suoritetaan yhdysvaltaltalaisten Googlen ja Applen palvelimilla heidän sanelemien ehtojen mukaisesti.

Tankille-sovellus ei käytä mikronia automaattisesti tai ilman lupaa, vaan ainoastaan silloin, kun olet sen itse aktivoinut hintailmoitusta tehdessäsi.


Seuraava

Uusia polttoainelaatuja

Tällä viikolla Tankille-palvelussa tehtiin järjestelmäpäivitys, jonka myötä palvelu tukee nyt uusia polttoainelaatuja. Esimerkkeinä näistä laaduista ovat mm. Sh...

12 . huhtikuuta 2018

Next blog post image

Previous blog post image
Edellinen

Huoltoasemien haku lisätty

Puhelinsovelluksemme polttoaineiden hintojen seurantaan ja ilmoittamiseen päivittyivät versioon 2.0 hiljaittain. Päivitykset sisältävät lukuisia parannuksia sis...

12 . lokakuuta 2017

Liity mukaan!

Lataa ilmainen sovellus älypuhelimeesi ja liity sinäkin mukaan kasvavaan joukkoomme. Meitä on jo yli 345 000!